tisdag 16 april 2024

Icke förnybar energi

 

På den här sidan kan du läsa om Icke-förnybar energi om du vill bli expert. 


På lektionen gick vi igenom det som står nedan:

Ändliga eller Icke-förnybara energiresurser, sådant som kan ta slut. 
Man tror att kolet kommer räcka i 200 år till
Men oljan i 40-60 år till. Men det troliga är att konsumtionen kommer stanna av innan sista oljedroppen används. 


Fyra femtedelar av världens energiförbrukning kommer från fossila bränslen som är ändliga resurser. Sverige ligger bättre till här kommer bara hälften från fossila bränslen. 


Olja är billigt, lätt att utvinna och transportera och är väldigt energirik. I gengäld så är det nästan slöseri att använda olja till förbränning då man kan använda den till så mycket annat som plast, kosmetika, flygbränsle och asfalt. Bidrar till växthuseffekten


Kol, är från gamla skogar och växter. Billigt och lätt att bryta och transportera. Finns mycket i marken och kommer räcka längre än oljan. Används mest till uppvärmning och elproduktion. Innehåller koldioxid som alla fossila bränslen och behöver renas annars innehåller den föroreningar som försurar mark.


Naturgas

Är metangas som ligger i fickor i marken, ofta i anslutning till andra fossila bränslen. Naturgas är billig och ger lägst utsläpp av koldioxid per energienhet jämfört med andra fossila bränslen. Däremot finns risker för annan klimatpåverkan. Naturgas består framför allt av gasen metan som har en klimatpåverkan som är 34 gånger högre än koldioxid. Det är dyrt att installera långa ledningar men när det väl är gjort så transporteras det gratis.  Det är svårt att helt undvika läckage av gasen. Läckagen kan göra så att klimatfördelar med naturgas minskar i jämförelse med till exempel bensin eller kol.

Naturgas ersätts alltmer med biogas som också är metan men med förnybart ursprung. Även för biogas är det viktigt att minimera läckage.

Uran

Kärnkraft är en välkänd teknik, där man snabbt och effektivt kan producera stora mängder energi. Energi, som inte förorenar med CO2 i lika hög grad som de fossila bränslena. Räknas som en ändlig resurs och kommer att räcka ungefär 70 år till. Själva elen som produceras är fri från koldioxid men kärnkraft har också många motståndare – särskilt efter olyckan på kärnkraftverket Fukushima i Japan 2011 har flera länder valt att stänga kärnkraftverk, däribland Sverige och Tyskland. Det blir en hel del koldioxidutsläpp då man bryter uranet. Dessutom får man ett avfall som är svårt att ta reda på. På den här länken kan du se hur man planerar att förvara Sveriges kärnavfall.    


DN skrev 7 februari en artikel om detta med känravfallslagrning, här är ett bildspel baserat på artikeln


Torv 

Torv är ett mellanting mellan fossilt och förnybart bränsle. Torv bildas på våtmarker när ny mossa växer ovanpå äldre mossa. Den äldre mossan hamnar allt djupare, bryts delvis ner, och blir till torv. I torven finns stora mängder kol inlagrat. Torv räknas i de flesta sammanhang som ett fossilt bränsle även om det nybildas mycket snabbare än kol, olja och naturgas. Användningen av torv blir allt mindre i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar