Klicka här för att se sliden från lektionen.
Här kan du kolla på en film från begreppa som förklarar det här på ett bra sätt. Tjänsten kräver att du använder din google inloggning från skolan
Varför handel? Jo alla människor lever i olika miljöer och har olika förutsättningar att producera olika saker, därför är det bättre om vi byter med varandra är att var och en försöker göra allt själv. Jämför med om vi skulle vilja odla bananer, skulle kräva enorma resurser för att få fram frukterna medans vi med mycket mindre möda kan tex producera papper som vi sedan byter med ett annat land som har bra förhållanden för bananodling. På så sätt får vi tillgång på mängder av bra varor till ett bra pris.
Handel har pågått under många årtusenden, det kan man se på tex fynd av stenyxor av flinta som hittats långt från där de finns naturligt i berget.
Merkantilism och Frihandel var redan från början en politisk fråga |
Under Medeltiden var det många kungar som försökte att tjäna så mycket pengar som möjligt på handeln. Man trodde att om andra länder fick köpa av en eget land men om man inte köpte något av andra så skulle landet bli så rikt som möjligt. På detta sätt ville man få enorma mängder rikedomar till sitt eget land. Detta kallas Merkantilism och försvårade handeln och gjorde inte världen rikare, för när ett land för överskott av en vara (även guld) så går priset på varan ned.
I början på 1800 talet så sade man istället att länder ska specialisera sig på de varor som passar bäst att producera i landet. När man sedan handlar med varandra så ökar både rikedomen och tillgången på bra varor i de olika länderna. Frihandel kallas den här idén och den ligger tex till grund för vårt EU-samarbete.
På sådana här containerskepp transporteras huvuddelen av de varor som vi konsumerar idag |
I princip alla politiska ledare säger att de stöder frihandel, men samtidigt vill de skydda arbetena i sina länder.
Man kan lägga tullar (avgifter) på utländska varor för att få fler att köpa inhemska varor, men då brukar de andra länderna svara med en liknande tull på de varor de köper. Därför är det svårt att styra frihandel.
En kritik mot frihandel är att det gör vissa rika men att arbetarna i de rika länderna blir utan jobb medans de fattiga ländernas arbetare tvingas till slavliknande arbete |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar