Man brukar prata om de fyra källkritiska kriterierna
Äkthet. Är källan äkta? De får man ofta reda på genom att se källförteckningen eller var man fått källan ifrån. Det mesta ni får av mr Harr kan ni utgå från att de är äkta.
Tendens. Finns det en avsikt i källan? vill den påverka er på något sätt? Till exempel överdriver många hur stora fiskar de fått då de varit ute och fiskat. Ett annat exempel är väl att om man går in på någons profil i sociala medier så verkar alla bara göra roliga eller tokiga saker, ingen har lika tråkigt liv som du. Det är bara det att de har valt ut de bilder de vill visa utifrån att de vill verka roliga eller tokiga.
Samtidighet. Är källan från samma tid som den händelse den beskriver? Man har ofta en tendens att förvränga sina minnen med tiden. Mycket av det du kommer ihåg från din barndom är egentligen skapade minnen som du fått från bilder och andras berättelser. Om man frågar mr Harr hur det var att gå i årskurs åtta är det troligt att han inte ger en lika sann bild som du ger om du berättar om hur det är att gå i åttan.
Beroende. Passar det ihop med det som står i andra källor? Går det att kolla upp på andra sätt? Om andra källor ger liknande uppgifter är källan förmodligen mer sann.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar